5 Wypowiedzi O Tym Jak Parzyć Wyśmienitą Kawę, Które Nie Powinny Nigdy Paść - Kawowy

szkolenia dla baristów opole

Kawa

Niektórym trudno jest sobie wyobrazić poranka bez filiżanki kawy. I nic w tym dziwnego - kawa dzięki zawartości kofeiny wykazuje ponadprzeciętne właściwości pobudzające organizm zarówno pod kątem psychicznym, jak i fizycznym. Przez wiele lat wokół ka

5 Wypowiedzi O Tym Jak Parzyć Wyśmienitą Kawę, Które Nie Powinny Nigdy Paść - Kawowy szkolenia dla baristów opole
wy nagromadziło się bardzo dużo mitów i kontrowersyjnych informacji. Bywały czasy, że była uznawana za niezdrową, potem za zdrową i wszystko się tak przeplatało. Obecnie, po wielu badaniach, można stwierdzić, że kawa jest napojem, który korzystnie wpływa na zdrowie człowieka, o ile nie przesadzamy z wypijaną ilością. Sugerowaną idealną opcją są 3 filiżanki dziennie. Ciekawe jest także to, że preferencje smakowe dotyczące kawy są bardzo zróżnicowane. Dla niektórych ideałem jest typowa kawa włoska - czarna, mocna, gęsta - na przykład espresso. Inni wolą rozcieńczone napary, jak americano, a jeszcze inni preferują lekką kawę z dodatkiem mleka, jaką jest macchiato, cappuccino czy latte. Jednak niezależnie od gustów smakowych, powinniśmy wybierać ziarna kawy wysokiej jakości. Kawa włoska jest uznana za jedną z najlepszych, a że sprzedaż kawy jest prowadzona na bardzo szeroką skalę, nie będziemy mieli żadnych problemów z jej zdobyciem.


Szkolenia baristów

Nie można sobie wyobrazić jakiegokolwiek miasteczka europejskiego bez przynajmniej jednej kawiarni, a czymże by była kawiarnia bez odpowiednio wyszkolonego baristy? Oczywiście parzyć kawę w domu każdy może, czy to przy użyciu najprostszych metod, czy tych bardziej wymagających. Mianem baristy jednak, określa się osobę, która zajmuje się parzeniem, wybieraniem oraz serwowaniem kawy zawodowo. Żeby móc poszczycić się tytułem baristy, należy najpierw ukończyć odpowiedni kurs. Szkolenie można podzielić na dwa rodzaje, jeden dla początkujących, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kawą oraz dla profesjonalistów, którzy chcą się podszkolić w swoim fachu. Niektórzy dystrybutorzy kawy oferują właśnie kursy dla baristów. W skład takiego szkolenia wchodzi nauka umiejętności, takich jak znajomość różnych gatunków kawy, oczywiście przyrządzanie kawy, odpowiednie spienianie mleka, czy też dbanie o ekspresy oraz obsługiwanie klientów. Po ukończonym szkoleniu można nie tylko pracować w zawodzie, ale także brać udział w Mistrzostwach Baristów.


Pozytywne właściwości kawy

Wiele osób kojarzy kawę, jako bogaty w kofeinę napój pobudzający do działania. Oczywiście jest to prawda, ale poza szeroko znanym działaniem zawartej w ziarnach kofeiny, kawa może mieć także inny wpływ na organizm. Jedną z pozytywnych właściwości zdrowotnych, wynikających z regularnego picia kawy, jest poprawienie pamięci krótkotrwałej oraz zdolności poznawczych. Picie kawy ma także ułatwiać koncentrację i pozytywnie wpływa na układ krążenia oraz układ trawienny. Inną interesującą właściwością kawy, a konkretnie kofeiny w niej zawartej, jest przyspieszenie metabolizmu. Zmniejsza także ryzyko wystąpienia niektórych chorób, takich jak cukrzyca typu II, choroba Parkinsona czy raka jelita i wątroby. W niektórych przypadkach może też ograniczać rozwój próchnicy zębów. To tylko niektóre z pozytywnych dla zdrowia właściwości kawy, z których wszystkie zostały przebadane i udokumentowane naukowo. Jeśli więc nie wyobrażamy sobie dnia bez filiżanki kawy, możemy spać spokojnie, gdyż regularne picie kawy może przynieść korzyści dla naszego organizmu.


Wtedy doskonale sprawdza się kawa włoska

Jest pewien napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie wręcz życia. To kawa. Według niektórych kawa powinna być czarna jak smoła, gorąca jak piekło i słodka jak miód. Z roku na rok sprzedaż kawy ciągle rośnie, a sposobów jej przyrządzania jest coraz więcej. Nie wszyscy lubią kawę słodką, wiele osób woli kawę bez żadnych dodatków. Inni dodają do kawy śmietankę lub mleko. Coraz więcej osób przyrządza ten napój z różnymi przyprawami, takimi jak cynamon i kardamon.
Dla wielu pierwszą czynnością po przebudzeniu jest zaparzenie i wypicie filiżanki kawy. Wtedy doskonale sprawdza się kawa włoska, która nie bez powodu uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Włosi także przyrządzają kawę na różne sposoby, ale najpopularniejsze jest chyba słynne espresso, czyli bardzo mocny napar podawany w małych filiżankach. Ten smaczny napój przygotowuje się przez przepuszczenie gorącej wody pod ciśnieniem przez drobno zmielone, a następnie ubite ziarna kawy. Wykorzystuje się do tego specjalne maszyny, zwane ekspresami. Zwykle do ekspresu wykorzystuje się specjalną mieszankę różnych gatunków kawy. Espresso można pić bez żadnych dodatków lub z cukrem.


Z jakiego regionu wywodzi się kawa

Kawa, ulubiony napój wielu ludzi, współcześnie jest znana w wielu krajach na świecie, ciesząc się ogromną popularnością. Tradycja przyrządzania naparu z palonych ziaren kawowca, jak wszystko, musi mieć gdzieś swój początek. Uważa się, że kawa pochodzi z Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed naszą erą spożywano ziarna kawowca, jednak w nieco innej formie niż robi się to obecnie. Ziarna wtedy gotowano i spożywano z dodatkiem masła oraz soli. Samą metodę przypalania ziaren i sporządzania z nich napoju, który znamy dzisiaj, opracowano prawdopodobnie w Jemenie, a dzięki Beduinom rozpowszechniono ją w całej Arabii. Po rozpowszechnieniu kawy w krajach Bliskiego Wschodu był już tylko krok od pojawienia się ziaren w Europie, a później także w Ameryce. Pojawienie się kawy w Europie datuje się na XVI wiek, a w samej Polsce na koniec wieku XVII. Tak więc kawa, którą dzisiaj znany pod postacią czarnego naparu z palonych ziaren, musiała przebyć długą drogą, zanim trafiła na stałe do półek w naszej kuchni.



© 2019 http://kawowy.darnatury.waw.pl/